top of page

HABITO BOTANICA

Haren

Voor een voorbeeld hoe vruchtbare plannen weggeschoffeld kunnen worden, is een verwijzing naar Hortusdorp Haren wellicht op zijn plek. Voor Bouwfonds Wonen zijn destijds in Haren de appartementen “Habito Botanica” ontworpen. Het project ging niet door. 

 

Zulke dingen kunnen gebeuren. Gelukkig paste het ontwerp ook perfect op een locatie in Balk. De ontwikkelaar van Bouwfonds Wonen nam het mee van de voormalige werkgever naar het ontwikkelende bouwbedrijf waar hij daarna directeur werd. 

 

Het architectenbureau had geen rol bij de realisatie. Als bezuiniging, die naar later bleek dramatisch uitpakte, werd het ontwerp veranderd. Waar de ramen volgens ons ontwerp 60 cm boven de vloer getekend waren, werden de ramen geplaatst op ruim een meter boven de vloer. De doorvalbeveiliging werd wegbezuinigd. 

 

Het gevolg was dat er geen kopers te vinden waren. Uiteindelijk werden de de appartementen, die verder prima waren, voor te lage prijzen verkocht. De ontwikkelende aannemer is failliet gegaan. Bezuinigingen op een goed ontwerp kan dramatische gevolgen hebben, zo bleek hier. 

 

Op de locatie stond vroeger een melkfabriek. De architect heeft zich ingezet om de pijp te restaureren en te behouden. Dat is destijds even gelukt, maar inmiddels is de pijp toch gesloopt. 

bottom of page