1/2

DE BUZE

Multifunctioneel jongeren- en muziekcentrum

 

“Op de schouders van de geschiedenis bouwen aan de toekomst”. Dit thema was leidend voor ons ontwerp voor de verbouw en nieuwbouw van De Buze in het centrum van Steenwijk. Mooi gelegen aan de rand van het oude bolwerk, en naast de oude stadspoort. Het voormalige schoolgebouw is vernieuwd. Een oud volume is gesloopt waardoor er zicht kwam op het naastgelegen kerkje. De locatie is een beschermd stadsgezicht. Het gebouw dat we nieuw bouwden past daarin voorbeeldig. Het werd door de Overijsselse welstandscommissie uitgeroepen tot voorbeeld voor eigentijds bouwen in een historische omgeving met respect voor de geschiedenis.

“De Nieuwe Buze” verenigt jong en oud in Steenwijk. Op de schouders van de geschiedenis bouwen aan de toekomst”. Dit thema was voor mij leidend bij het ontwerp voor “De Nieuwe Buze” in het centrum van Steenwijk. Mooi aan de rand van het hoge bolwerk en naast de oude stadspoort ligt “De Buze”, een muziekzaal. De Buze is een begrip in Steenwijk en omstreken. Een trouwe club “oudere jongeren” runt dit centrum met veel passie. De groep was echter te klein geworden en het gebouw te sleets. In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heb ik een nieuw centrum getekend dat geschikt is voor een brede doelgroep. Het bestaande schoolgebouw waarin de Buze gevestigd is, werd vernieuwd en het verkrotte aansluitende, tot eethuisje verbouwde woonhuis, gesloopt.   

Op de door de sloop beschikbaar gekomen plek heb ik de benodigde uitbreiding van het centrum ontworpen in een modern volume dat bekleed is met brons- / goudkleurige aluminium lamellen en voorzien is van zwarte metalen kozijnen en veel glas. Het is een element volledig in contrast met de kerk en de voormalige school. Maar het gebouw is niet dominant en overheersend, het komt voort uit de kenmerkende volumes en belijningen van de bestaande bebouwing.